Je li alkohol stvarno uzrok težine?

Je li alkohol stvarno uzrok težine?

Ovaj se članak izvorno pojavljuje u izdanju od veljače 2010 ELLE a ažuriran je 16. kolovoza 2016. godine.

Zato sam vozio u mojem automobilu, slušao Nacionalni javni radio, potresao glavom na izvješćima o Afganistanu i gospodarstvu, kada sam odjednom bio napadnut najgora vijest ikad: "Imajući samo tri unce alkohola", napisao je autor knjige o prehrani koji se intervjuira, "smanjuje opekline masnoća za oko trećinu". Sada, ako postoje dvije stvari koje volim u životu, pije vino i gori masnoću. Slušajući da su bili u opoziciji bilo je kao kad sam čuo da su Jon i Kate bili podijeljeni: kako ste se mogli birati između dvoje kad su oboje tako divlji? Autorica je nastavila: "Ako pokušavate izgubiti težinu, vjerojatno trebate prestati konzumirati alkohol. Pijte, ne izgubite."

3

Nije kao da sam mislio da je cabernet napravljen sa Splendom. Znao sam da je to kalorijsko, ali ideja da me dvaput prelazi usporavajući sposobnost tijela da spali masnoću gotovo je previše da podnese.

Obično vjerujem da mi sve što NPR kaže, ali sam odlučio napraviti malo provjeru činjenica. Mislim, pivo je među 10 najboljih energetskih izvora Amerikanaca (upravo tamo s natrijom, krafnama, širenjem sira i kukuruznim čipovima - i, ne, ja to ne radim). Budući da većina Amerikanaca treba izgubiti težinu (posljednji broj, 68,8 posto nas je prekomjerna tjelesna težina ili pretilo), a zdravstveni djelatnici uvijek traže razloge za reći ljudima da prestanu piti (nemojte piti ako ste trudni, nemojte piti ako imate rak dojke, nemojte piti i voziti, nagi, nag, nag), ne bismo li već čuli da je Bud Light bio neki zlosretni hrana za skladištenje masti? I nadalje, umjereno pijenje povezano je s nižim rizikom od bolesti srca i dijabetesa, te povećane razine "dobrog" HDL kolesterola - kako bi to moglo i raditi prekovremeno da bi vam i masnoće? Kao što sam sumnjao, priča je složenija nego što je napisao autor knjige prehrane - premda, nažalost, nije bila potpuno isključena. Kako alkohol utječe na vaš lik ovisi o genetici, prehrani, vašem rodu i vašim navikama.

To se događa s vašim tijelom kada pijete

Kada pijete alkohol, razbijen je u acetat (u osnovi ocat), koji će tijelo izgorjeti prije bilo koje kalorije koju ste konzumirali ili pohranili, uključujući masnoću ili čak šećer. Dakle, ako pijete i konzumirate više kalorija nego što vam je potrebno, vjerojatnije je da ćete pohraniti masnoću od Cheez Whiz-a koji ste jeli i šećera iz Coca-Cola koju ste pili, jer vaše tijelo dobiva svu svoju energiju iz acetata u pivu usisan.

Nadalje, studije pokazuju da alkohol privremeno inhibira "oksidaciju lipida" - drugim riječima, kada je alkohol u vašem sustavu, vaše tijelo je teže izgorjeti masnoću koja je već tamo. Budući da je jedenje masnoća metabolički učinkovit način stavljanja masnoća na tijelo - zapravo koristite malu količinu kalorija kad pretvorite višak ugljikohidrata i proteina u tjelesnu masnoću, ali višak masnoća ulazi izravno u sedla, bez ikakve promjene kostima - hipotetski govoriti, nakon visoke masti, visoko-alkoholna dijeta bi bio najlakši način da se stavi na težini. To ne znači da ne možete piti umjereno i izgubiti težinu.

Kada je alkohol u vašem sustavu, vaše tijelo je teže izgorjeti masnoću koja je već tamo.

Napomena: Alkohol nije prehrambena hrana

U studiji iz 2010 Arhiva unutarnje medicine, navike pijenja 19.220 američkih žena u dobi od 39 ili više godina s "normalnom težinom" (na temelju BMI) praćene su 13 godina. 60 posto bilo je lagano ili redovito piće, dok je 40 posto reklo da pijenje bez alkohola. Tijekom studije 41 posto žena postalo je prekomjerno ili pretilo, no one koji su završili dobivaju veću težinu. U međuvremenu, rizik od pretjerivanja bio je 30 posto niži za žene koje su se ograničile na jedan ili dva alkoholna pića dnevno.

1

Ipak, alkohol nije dijetna hrana: 5-unca čaša vina ima oko 150 kalorija, 1,5-ozcata od votke ili 12 unce lagane pive, 100. Za svaki piće imate, morate oduzimati nešto drugo vašu prehranu ili prijavite još jednu milju na treadmill-ili povećati rizik od težine. Nadalje, ljudi jedu oko 30 posto više hrane kada konzumiraju alkohol, vjerojatno zbog toga što alkohol utječe na sitost ili jednostavno zato što čini vašu prosudbu brže o tome treba li ili ne trebati drugu pomoć od krafne ili krumpira.

Za svako piće koje imate, morate oduzeti nešto drugo od vaše prehrane ili se prijaviti još jednu milju na traci za trčanje.

S druge strane, kada pogledate epidemiološke podatke, konzumacija alkohola ne čini se povezana s viškom težine među ženama. Brojne su studije pokazale da žene koje pate od lakih pića imaju tendenciju da imaju stabilniji i niži indeks tjelesne mase tijekom vremena nego njihovi časopisi za teetotaling ili kolege s teškim pijanstvom (isto to ne izgleda točno za muškarce koji se čini da stalno povećavaju težinu povećanje potrošnje alkohola). Morate poduzeti epidemiološke podatke sa zrnima soli - to bi moglo biti da žene koje piju umjereno imaju mnoštvo drugih zdravih navika koje zadržavaju svoju težinu bez obzira na piće, ali može biti i da pijenje alkohola zadržava druge apetite.

slika

12 unce lagane pive je 100 kalorija
Getty Images

Korištenje podataka iz gotovo 90 000 žena u studiji zdravstvene zaštite za medicinske sestre, istraživači Harvarda otkrili su da su žene koje su pile između dva i četiri pića dnevno imale niži BMI i činilo se da jedu manje ugljikohidrata, osobito u obliku bombona, od njihovih kolega na bilo kraj spektra. Autori su također primijetili da "[alkohol] alkoholičari, nedavno trijezni pacijenti, pokazuju da razvijaju apetit ugljikohidrata ili slatki zub", a možda alkohol uklanja jen za ugljikohidrate (ili ugljikohidrate potiskuju jen za alkohol).

Slučaj s nasilnim pijanjem

Znanstvenici su dugo primijetili kako alkoholičari nisu toliko lučni kao što ste očekivali, s obzirom na nevjerojatan broj kalorija koje konzumiraju u alkoholu. Metaboličke studije kroničnih zlostavljača alkohola pokazale su nešto zanimljivo: ako pijete dovoljno, prelazite prag nakon kojeg je određeni dio alkohola kalorija "slobodan". U osnovi, toliko vam oštećuje jetru da više ne može učinkovito obraditi alkohol, a vi "trošiti" kalorije ili ih pohraniti u jetru, dajući sebi bolest zove masna jetra koja može dovesti do ciroze i smrti ako zadržati ga.

"Slično je načinu na koji načinite foie gras", kaže dr. Sc. Marc Hellerstein, profesor ljudske prehrane na Kalifornijskom sveučilištu, Berkeley. "Gajite gusku s ugljikohidratima, jetru ga pohranjuje kao glikogen i masnoću, a zatim ubijaju gusku, a puni su masnoća i šećera pa je okus stvarno super - to je foie gras." I to je alkoholna jetra. Ukusan!

Žene koje su lake piti često imaju stabilniji i niži indeks tjelesne mase tijekom vremena nego kod njihovih teetotalinga ili pijancima s teškim pićem.

Pa ipak, čak i ako zlostavljači piju nekoliko kuta u kući, kalorijski govoreći, ne dodaju se nipošto. Prekomjerno konzumiranje alkohola već je dugo povezano s povećanim omjerom struka (hipofiza pojava piva). Istraživanja pokazuju, međutim, da čak i rijetki pijenje pića može zgušnjavati vašu midsection.

slika

Čašica od 5 unca ima oko 150 kalorija
Getty Images

U velikoj, još neobjavljenoj studiji više od 28.000 sredovječnih muškaraca i žena u Istočnoj Europi, prof. Dr. Sc. Martin Bobak, profesor epidemiologije na Sveučilištu u Londonu, otkrio je da muškarci koji su pili 100 grama alkohola (oko sedam pića ) i žene koje su pile više od 60 grama (oko četiri pića) na jednom "pijankom" barem jednom mjesečno imale su veće strukove nego umjerene osobe.

U međuvremenu, istraživanje iz 2013. pokazalo je da muškarci konzumiraju dodatnih 433 kalorija (čak i McDonald'sovih cheeseburgera) u danima koji su pili tek umjerenu količinu alkohola. Žene su konzumirale dodatnih 300 kalorija na dnevne napitke. Kao što možete pogoditi, više kalorija = širi struk.

Vaš gameplan

Pa, što je djevojka da misli hoće li joj i vino i njezin struk? Morate uzeti u obzir svoj genetički rizik za bolesti srca od raka (čak i umjereno pijenje pokazalo se da povećava rizik od raka, posebno za rak dojke), da li ste spremni napraviti potrebne kalorijske rezove u vašoj prehrani da biste stvorili mjesta za alkohol, i ako ste uistinu u stanju piti umjereno (koliko često jedno piće pretvori u četiri ili pet godina? Budite iskreni sa sobom). "Evo odgovor seruma u istini: ako želite umjereno piti, poboljšat ćete svoj HDL kolesterol, ali dobit ćete one kalorije", kaže Hellerstein. "Ako želite biti jako jaki pijanac, nećete dobiti što više kalorija pohranjenih, ali vjerojatno nećete dobiti prednosti u srcu."

Uvijek sam otišao s mojim srcem, stoga se pridržavam moju staklenu ili dvodnevnu naviku.

1

Leave a reply

32 + = 39