Što je surogat: sve što trebate znati o zamjenicima i namjeravanim roditeljima

Od Sarah Jessica Parker i Elizabeth Banks do Nicole Kidman i Jimmy Fallon, postoji bezbroj roditelja visokog profila koji su odlučili imati djecu putem surrogata.

Ali, koliko zapravo razumijete prakse?

Ranije ovog ljeta, medijski mogul i zvijezda zvijezda Kim Kardashian priopćili su da očekuje treće dijete preko surogata. Odlučila je za surrogaciju za treću trudnoću zbog toga što je pretrpjela placenta accreta (ozbiljno stanje u kojem placenta ostaje čvrsto pričvršćena na stijenku maternice nakon porođaja umjesto da se odvoji) tijekom prethodnih trudnoća.

3

I iznenada, s naglaskom na drugu poznatu surrogatsku situaciju, vrijeme je da smo detaljnije istražili njegovo iznošenje.

Trudnica - surrogata

Getty Images

Evo našeg surrogatskog vodiča, objašnjavajući što je, kako funkcionira i pravne implikacije oko prakse:

Što je surrogata?

Prema Surrogacy UK, surrogacy je kada žena (treća osoba) nosi i rodila bebu za par koji su "namjeravani roditelji, jer oni ne mogu zamisliti ili nositi dijete na termin, zbog medicinskih problema ”.

Uobičajeni razlozi zašto namjeravani roditelji mogu tražiti surogat uključuju ponavljajući pobačaj, ponavljanje neuspjeha liječenja IVF-om, preranu menopauzu i odsutnu ili abnormalnu maternicu.

Od 2010, istospolni parovi također su bili u stanju postati namijenjeni roditelji u Velikoj Britaniji.

1

U Velikoj Britaniji surogat je postao legalan preko Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o surrogacyu 1985. i dok je to bilo je pravni oblik liječenja plodnosti, protuzakonito je oglašavati za surogat ili za oglašavanje biti surogat, suprotno SAD-u. Dakle, u Velikoj Britaniji, možete postati zamjenik ili tražiti surogat preko surogatskih organizacija.

Postoje dvije vrste surrogata:

 • Gravazirajući / nadomjestak domaćina: žena nosi bebu koja nema genetsku vezu. I jaja i sperma oba su pod uvjetom da se embrij ugradi u maternicu surogata.

  Surogat će dobiti liječenje u klinici za plodnost kako bi pomogao prenošenju embrija u maternicu.

  Surrogacy UK objašnjava da neke klinike za plodnost mogu zahtijevati da surogat podvrgne 'lažljivom prijenosu' kako bi se osiguralo da je fizički sposobna biti surogat - postupak koji se uspoređuje, u načinu na koji se osjeća za ženu na kojoj se izvodi, na cervikalni razmaz.

  • Tradicionalni / ravni surogat: žena nosi bebu koja je stvorena pomoću jednog od vlastitih jaja i donirala spermu od namjeravanog oca.

   Surogat će dobiti liječenje u klinici za plodnost kako bi ubacila spermu u njezin reproduktivni kanal ili će koristiti domaću umjetnu oplodnju.

   Surrogacy | ELLE UK

   Getty Images

   Koja je razlika između surrogate u SAD-u i Velikoj Britaniji?

   U Velikoj Britaniji komercijalna surrogata (plaćanje zamjenskog) je ilegalna, osim za razumne troškove (objašnjeno u nastavku).

   Međutim, u SAD-u, namjeravani roditelji mogu očekivati ​​plaćanje surogata, što je poznato kao naknada za neugodnosti (obično između 20.000 i 35.000 dolara) uz troškove.

   Novčane naknade su ugovorene u pravno obvezujućem ugovoru o surovanju.

   Što se tiče transatlantskog surrogata: dok britanski namjeravani roditelji ne bi trebali ući u surrogatni sporazum u SAD-u, sud u Velikoj Britaniji morat će odlučiti hoće li odobriti plaćanja izvršenu američkom surogatu i agenciji radi davanja roditeljskog naloga.

   Koji su "razumni troškovi"?

   Brilliant Beginnings navodi da troškovi u Velikoj Britaniji mogu uključivati ​​putne troškove, troškove liječenja, majčinu odjeću, savjetovanje ili profesionalnu podršku u svezi s surrogata, troškovi skrbi o djeci i bilo kakav gubitak zarade.

   Naknada se može dogovoriti kao paušalna ili isplaćena od slučaja do slučaja kada nastanu troškovi.

   Ako namjeravani roditelji plaćaju surogat više od razumnih troškova, sud mora razmotriti hoće li odobriti plaćanje.

   Namjeravani roditelji također moraju uzeti u obzir troškove liječenja plodnosti i sve druge pravne troškove, uključujući izradu ili pomoć pri prijavi roditeljskog zahtjeva putem organizacije.

   Prosječni trošak za troškove procjenjuje se u rasponu od oko 7.000 do 15.000 funti, ali u cijelosti ovisi o slučaju.

   Koji su uvjeti za surogate?

   Budući da su rizici od bolesti i komplikacija mnogo veći u prvoj trudnoći, preporučljivo je da su surogatni roditelji ranije rodili najmanje jedno dijete, a po mogućnosti je dovršio svoju obitelj.

   Iako u većini surrogatičkih organizacija nema dobne granice za surogate, postoje razmatranja, s obzirom da se rizici trudnoće povećavaju s dobi. Prijave se obično prihvaćaju samo od surogata u dobi od 21 i više godina.

   Tko je pravna majka djeteta?

   U Velikoj Britaniji surogat je pravna majka svakog djeteta koje imaju i ima pravo zadržati dijete čak i ako nisu genetski povezani.

   Roditeljstvo se, međutim, može prenijeti roditeljskim redom ili posvojenjem. Važno je zapamtiti da je potpisan roditeljski poredak ili posvojenje, zamjenski limenka držite dijete ako želi.

   Djetetov pravni otac ili "drugi roditelj" bit će muž ili partner surogat, osim ako:

   • zakonska prava daju se netko drugi kroz roditeljski poredak ili usvajanje
   • surogatov suprug ili civilni partner nije dopustio njihovoj supruzi ili partneru

    Ako surogat nema partnera (uključujući brak ili civilno partnerstvo), dijete neće imati pravnog oca ili drugog roditelja ako partner ne aktivno pristane.

    U Velikoj Britaniji surogat je pravna majka svakog djeteta koje imaju i ima pravo zadržati dijete čak i ako nisu genetski povezani.

    Rekao je za Linder Wilkinson, gestacijski zamjenik koji je rodio djevojčicu Edurne u 2015. godini ELLE UK da se nada da će vidjeti promjenu zakona kako bi namjeravani roditelji, a ne surogat, postali zakonski čuvari djeteta od rođenja.

    "Kad sam rodila Edurne, moje ime i ime mog supruga morali su otići na rodni list, dok su joj roditelji morali podnijeti zahtjev za roditeljski nalog da bi primili svoje vlastiti rodni list ", rekao je 35-godišnjak.

    "Kao surogat, ne želite imati svoje ime na rodnom svjedodžbi djeteta. Ako je došlo do hitne medicinske pomoći, mrzili bi se da bi došlo do kašnjenja u liječenju, jer liječnici trebaju prije svega razgovarati s pravnim roditeljem (surogat) kada čak i ne žive u istoj kući kao i dijete.

    Surrogacy | ELLE UK

    Getty Images

    Što je roditeljski poredak i kako radi u surogatnim slučajevima?

    Roditeljski nalog je skup naloga koje je sud donio o odgoju za roditelje za dijete. Ne možete podnijeti zahtjev za roditeljski nalog ako ste pojedinačni.

    Godine 2016. dodijeljeno je 368 roditeljskih naloga kako bi se osobama koje su koristile surrogacy postalo pravnim roditeljima - od 194 u 2012. godini.

    Zahtjev za roditeljski poredak, namjeravani roditelji moraju biti genetski povezani s djetetom (na primjer, darivatelj jaja ili sperme) i u vezi s kojim su parovi oženjeni / građanski partneri / žive kao partneri.

    Prema zakonu Ujedinjenog Kraljevstva, par mora imati dijete koje živi s njima i trajno boravi u Velikoj Britaniji, Kanalskim otocima ili otočiću Man.

    U tradicionalnom ili ravnom surrogatu (u slučaju kada namjeravani roditelji nisu genetski povezani s djetetom) ili ako je namijenjeni roditelj pojedinačan, usvajanje je jedini način da postane djetetov pravni roditelj.

    Ne možete podnijeti zahtjev za roditeljski nalog ako ste pojedinačni.

    Što se događa ako surogat odluči zadržati dijete?

    "Nevjerojatno je rijetkost da surogat promijeni mišljenje o predaji djeteta", objašnjava Stephen Ashe iz Brilliant Beginnings.

    "Postoji samo mali broj osporenih slučajeva surrogacije, u usporedbi s tisućama uspješnih surrogatskih aranžmana."

    Ako surogat odluči zadržati dijete, namjeravani roditelji mogu zatražiti od obiteljskih sudova da se uključe i donesu odluku o tome s kime dijete treba živjeti.

    Kao rezultat toga sud tada odlučuje što je u najboljem interesu djeteta u konkretnim okolnostima.

    Vodič o tome kako započeti obitelj koristeći surogat objavljen je za Englesku i Wales po prvi put od strane vlade.

    BBC izvješćuje kako preporučuje pisane sporazume kako pokriti kako je dijete zamišljeno i sve buduće odnose između surogata i djeteta.

    Zamjenjuju li surogatima pravo da nikad ne vide dijete?

    Kada se izvrši roditeljski nalog, zakonske odgovornosti surogata gase se. Međutim, uobičajeno je da surogat i roditelj ostanu u kontaktu.

    Što se događa ako je dijete rođeno izvan Velike Britanije?

    Ako surogat rodi u inozemstvu, namjeravani roditelji mogu podnijeti zahtjev samo za roditeljski nalog ako žive u Velikoj Britaniji. Da bi dijete ušlo u Veliku Britaniju, zatražit će vizu.

    Gov.uk ukazuje na to da korištenje zastupnika u inozemstvu može biti komplicirano jer različite zemlje imaju drugačija pravila.

    Zakoni o nadzoru razlikuju se ovisno o zemlji. Na mjestima poput Francuske, Njemačke, Italije, Španjolske, Portugala i Bugarske zabranjeni su svi oblici surrogacije.

    Komercijalni surogat je legalan u nekim američkim državama (kliknite ovdje kako biste saznali više) i zemlje, uključujući Indiju, Rusiju i Ukrajinu.

    Beba | ELLE UK

    Rex

    Što su zakoni o roditeljskom dopustu u Velikoj Britaniji za namjeravane roditelje?

    Namjeravani roditelji mogu imati pravo na usvajanje plaća i dopusta i isplatu isplate prilikom korištenja surogata.

    Oni koji ne ispunjavaju uvjete za plaćeni dopust mogu biti u mogućnosti uzeti roditeljski dopust ili godišnji odmor, ali to ovisi o slučaju.

    Je li zamjenik ovlašten za rodiljni dopust?

    Svaki trudni zaposlenik ima pravo na rodiljni dopust od 52 tjedna i da se vrati na posao nakon trudnoće i poroda, bez obzira da li oni surogat ili ne.

    Je li protuzakonito organizirati surrogate izvan registrirane organizacije surogata?

    Iako to nije protuzakonito, pomoć od organizacije savjetuje se za dobrobit obaju namjeravanih roditelja i surogata.

    'Neki ljudi ulaze u privatne aranžmane bez uključivanja neke organizacije (često prijatelja i članova obitelji), ali imaju potporu agenciji je osjetljiva zaštita ako radite s nekim koga ne poznajete', kaže Ashe iz Brilliant Beginnings ,

    Surrogacy | ELLE UK

    Rex

    Što učiniti surrogacy organizacije u smislu pomoći surogatima i namjeravanim roditeljima da rade zajedno?

    Povjerenje je ključna komponenta surogatnog partnerstva.

    Uloga surogatske organizacije, kao što je Surrogacy UK ili Brilliant Beginnings, uglavnom je da osiguraju da surogat i namjeravani roditelji osjete podrľanu i dobro informiranu.

    "Jednom kada smatramo da smo našli dobru utakmicu, poslali bismo podatke, uključujući anonimne profile i neke fotografije i pismo koje su zamoljeni i namjeravani roditelji napisali", objašnjava Ashe.

    Kada se postigne utakmica, "tim" (koji se sastoji od zamjenskog i namjeravanog roditelja) potiče se da međusobno razgovaraju i nauče se o životima jedni drugima prije nego donose odluku o tome što žele učiniti sljedeće.

    "Zatim prebacujemo sve pojedinosti i imaju priliku početi razgovarati jedni s drugima. Kad budu spremni, krenuli bi prema sklapanju sporazuma između svake od njih, a mi to pomažemo. "

    Da li se od surrogatske organizacije uzima pristojba od surrogata?

    Da, sve organizacije u Ujedinjenom Kraljevstvu plaćaju naknadu koja proizlazi iz godišnjih članarina ili fiksnih naknada. Ove naknade plaćaju namijenjeni roditelji i ovise o tome što su usluge potrebne od surogatske organizacije.

    Neke organizacije nude potpune podudaranje i upravljanje uslugama koje uključuju pronalaženje surogata, probira i stvara sporazum između roditelja ili alternativno može pružiti pomoć u određenim dijelovima surogatskog procesa, kako to žele roditelji.

    Majka i beba ELLE UK

    Getty ImagesSouth_agency

    Koje su komplikacije surrogate?

    BBC ukazuje da trenutačno ne postoje međunarodno priznati zakoni za surogat, što ostavlja mnoge roditelje, surogate i djecu ranjiva ili bez državljanstva.

    Poteškoće mogu nastati ovisno o pravnom statusu roditelja iu slučaju razvoda / podjele.

    Na primjer, u slučaju tradicionalnog surrogata, otac koji je isporučio spermu može imati roditeljska prava nad namjeravanom majkom koja nije pružila jaje.

    Za surogate, postoji rizik da ako postoji medicinska abnormalnost ili nepredviđena komplikacija s djetetovom trudnoćom da bi mogli biti u opasnosti od željenog roditelja da napusti dijete.

    Budući da se propisi razlikuju od zemlje do zemlje, postoji i rizik od iskorištavanja i zlouporabe surogata.

    Saznajte više o uslugama tvrtke Surrogacy UK ovdje i Brilliant Beginnings ovdje.

    1

    Leave a reply

    96 − 86 =